РІЗНІ НАУКОВІ КОНЦЕПЦІЇ ВИВЧЕННЯ ЧАСУ ЯК ОБ’ЄКТИВНОЇ РЕАЛЬНОСТІ, ЩО ОПОСЕРЕДКОВУЄ РУХ МАТЕРІЇ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.24919/2522-4700.44.9

Ключові слова:

концепції часу, минуле, майбутнє, нинішній час.

Анотація

Дана стаття присвячена актуальному питанню про вивчення часового руху матерії як постійно триваючого процесу переміщення об’єктивних явищ від минулого до майбутнього. Воно є надзвичайно важливим, бо в соціально-економічному плані символізує соціальне правило, за яким процес розвитку суспільства прямо пропорційний цінності часу як важливого фактору ефективності поступу. Тож, у роботі автором ставилася мета з’ясувати темпоральні прояви буття, як вони усвідомлюються конкретною особистістю, які методи пізнання часового руху у світовій доктрині найбільш прийнятні та яке значення часу, його роль та прояви в оточуючій реальності. При дослідженні вказаного питання використовувалися загальнонаукові та спеціально-наукові методи пізнання, зокрема діалектичний, формально-логічний та порівняльний. Наукова новизна. Розглянуті та оцінені окремі концепції вивчення часу, які, маючи різні засадничі підвалини та ґрунтуючись на певних еволюційних уявленнях про час упродовж розвитку пізнання природи, виходили з не однакових засад щодо природи руху як категорії часу. Зокрема, субстанційна концепція використовує поняття часу як певну особливого роду субстанцію, яка об’єктивно існує в природі поряд із простором, речовиною тощо. Простір і час є незалежними від матерії сутностями – субстанціями. Відповідно до протилежної – реляційної наукової концепції час то не певний «сам по собі» незалежний перебіг та не окреме незалежне явище – субстанція. Це конкретна фізична властивість фізичного тіла та змін, які з ним відбуваються. Також у праці порівняно основні тези статичної та динамічної концепцій часу, позаяк вони постулюють різні підходи до принципового питання про взаємне співставлення таких визначальних категорій як час і буття. Окремо досліджена така ознака часу, як його однонаправленність та незворотність. Висновки. У прийнятому нами усвідомленні часовий перебіг завжди відбувається у напрямку від минулого до майбутнього. Разом з тим, перебіг часу від минулого до майбутнього одночасно означає перетікання конкретних подій матеріального світу із майбутнього через сучасність в минуле.

Посилання

Вернадский В.И. Философские мысли натуралиста. М. : Наука, 1988. 522 с.

Ньютон И. Математические начала натуральной философии. Перевод с латинского и примечания А.Н.Крылова. М. : Наука, 1989. 688 с.

Эйнштейн А. К электродинамике движущихся тел. Собрание научных трудов в 4-х тт. Т. 1. М.: Наука, 1965. С. 7–35.

Логинова Н.А. Развитие личности и ее жизненный путь. Принцип развития в психологии. М. : Наука, 1978. С. 156–172.

Гегель Г.В.Ф. Энциклопедия философских наук. Т. 1. URL: https://booksonline.com.ua/view.php?book=109926.

Whitrow G.J. On the Nature of Time – Revue intrnationale de Philisophie. Bruxelles, 1962. № 61–62. 493 р.

Бергсон А. Творческая эволюция. М.; СПб. : Русская мысль, 1914. 332 с. 8. Вернадский В.И. Начало и вечность жизни. М. : Сов. Россия, 1989. 704 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-05-20